Află ce se întâmplă în creierul tău atunci când te îndrăgostești

Ești îndrăgostit/ă? Află ce se întâmplă în creierul tău atunci când te îndrăgostești

“Cum oare dragostea la prima vedere poate fi explicată din punct de vedere fizic și chimic?”- S-a întrebat Enstein la un moment dat. Și a avut dreptate. Știința nu va fi niciodată capabilă sa clarifice misterul iubirii, nici cu scanere fMRI, nici cu ecuații diferențiate și nici cu considerații cinice Darweniene.

Indiferent de ceea ce vor descoperi și vor învăța noii cercetători științifici cu privire la mecanismele creierului care furnizează o bază biologică pentru filtrul magic al iubirii, iubirea va fi și va rămăne una dintre cele mai puternice forțe din viața oamenilor-sau cel puțin aici pe Pământ. În articolul ce urmeză vei lua la cunoștință cele mai interesante date științifice despre iubire și despre dragostea la prima vedere. În orice caz, nu ne asumăm nici o responsabilitate în cazul în care acest post devine cinic.

 

Iubirea provoacă dependență în aceeași masură în care o fac drogurile

Când începi să ai fantezii obsesive cu privire la noua ta aventura romantică, circuitele neuronale care procesează senzația de recompensă, sunt umplute cu dopamină. Aceste stări ale creierului provoacă foarte mare dependență și nu sunt diferinte de stările provocate de către droguri. “Cel puțin să fii îndrăgostit nu te face nervos sau auto-distructiv”(oups!) Mai mult decât atat, un creier care este îndrăgostit, experimentează o creștere în hormonii stresului care cresc pulsul și tensiunea. Efecte similare sunt observate la acele persoane care sunt sub influența unor stimuli puternici, cum ar fi metaamfetamina.

Iubirea provoacă tendințe obsesive

Un creier îndrăgostit, suferă de scăderea nivelului de serotonină. Iți pierzi noțiunea de control și sunt observate multe semne de stres, de nesiguranță și incertitudine. Ai tendința de a te atașa obsesiv de absolut orice îți oferă senzația de siguranță și stabilitate. Iubirea este ca un roman imprevizibil iar expresia “mad in love” nu a luat naștere la întâmplare.

 

Iubirea conduce la impulsivitate nesabuită

Atunci când ești îndrăgostit, mecanismele creierului tău care sunt responsabile de raționament și în control asupra impulsivității, încetinesc. Prin urmare, simți dorința de a lua inițiative riscante, care se pot perpetua în regret. Dar cui ii pasă se aceste chestii de îndată ce ești îndrăgostit? Just go all-in!

 

Monogamie sau poligamie?

Stai, stai! Făcându-se experimente pe șoricei și explorând faptul că noi, ca și mamifere suntem foarte înruditi, oamenii de știință au concluzionat faptul că anumiți factori genetici vor defini dacă o persoană este monogamă sau nu.

Iubirea și contactul vizual

Contactul vizual este cea mai puternică cale de a-ți canaliza iubirea și dorintele sexuale. Pare a fi foarte clișeistic și evident , dar de fapt această afirmație se bazează pe dovezi neurobiologice.

 

Stereotiopuri pentru care știința oferă statistici bazate pe dovezi obiective 

  1. Barbații se îndrăgostesc cu ochii. Creierul unui barbat îndragostit arată mai multă activitate în cortexul vizual decât cel al unei femei îndrăgostite.
  2. Femeile își amintesc întotdeauna detaliile. Creierul unei femei arată mai multă activitate în hippocampus, o parte din creier care este esențială pentru memorie și pentru organizarea diferitelor informații (spațial, temporal, social,etc.)

Așadar, ce este iubirea?

Acest trend este atât de puternic conectat cu noi, încât nimeni nu poate calma furtuna de emoții care rezultă într-o mare panică, foarte dependentă. O sumedenie mare de scriitori și filosofi au încercat să afle ce este dragostea și de unde vine. Acest aspect a fost discutat de atât de multe ori, însă niciun răspuns exact nu s-a găsit. În orice caz, îi poți oferi drept cadou partenerului tău o scanare fMRI al creierului tău, pentru a-i demonstra la propriu iubirea pe care i-o porți.