Cuffing season: Ce este și de ce ne cuplăm iarna?

Pe măsură ce sezonul rece își face din ce în ce mai simțită prezența, zilele devin mai scurte, iar frigul și întunericul devin protagoniști. În această perioadă, nu vrem decât să stăm sub pătură, să ne uităm la un film sau pur și simplu să nu facem…nimic.  Dintr-o dată, ideea de a avea pe cineva cu care să te ghemuiești sub patură îți surâde. Sună cunoscut? Dacă da, atunci îmbrățișează cu bucurie  ”the cuffing season!”

Ce este “cuffing season”?

Este practic această perioada a anului, dar care începe din octombrie și se termină în martie. Devenim mai dornici să găsim un singur partener cu care să împărtășim zilele reci și festive. Când se încheie sezonul odată cu începutul primăverii, cuplul stabilește de comun acord dacă vrea să continuie relația, ori își mulțumesc reciproc pentru iarna confortabilă și merg apoi pe căi separate.

De ce aceste luni?

În primul rând, din cauza vremii! Vrem să ne ascundem de frig și să ne ghemuim pe canapea cu un ceai fierbinte sau un vin fiert. Tânjim după întâlniri de genul Netflix & chill, așa că devine foarte la îndemână să ne “încătușăm” cu o singură persoană pentru sezon.

În plus, lipsa luminii solare este precursorul naturii pentru tristețe sau chiar depresie sezonieră. În serile reci de iarnă, ne simțim mai singuri, iar îmbrățișările și atingerea umană sunt cele mai cunoscute remedii pentru starea proastă de spirit.

În al doilea rând, toate zilele festive se apropie! A merge acasă de Crăciun înseamnă, printre altele,  că familia ta te va întreba de ce ești încă singur și te compară cu vărul Gigel. Vrei asta?

De ce „cuffing season”?

Practic te „încătușezi” cu cineva doar cât să treacă sezonul rece. S-ar putea să pară înfricoșător pentru cei “forever single”, însă partea bună e că partenerul ales nu trebuie să-ți fie alături pentru totdeauna.

Desigur, poți face din asta o relație serioasă dacă vrei, dar ideea de bază este să ai pe cineva și să vă ajutați reciproc să treceti prin lunile de iarnă.

 Ce spune știința?

Marisa T Cohen, om de știință în relații, afirmă că sunt puține dovezi empirice precum că un asftel de sezon chiar există, însă cu siguranță ceva se întâmplă în această perioadă.  Un studiu de la Universitatea din Wrocław a arătat că bărbații au găsit corpul femeilor mai atractiv în timpul iernii, iar un alt studiu a arătat că nivelul serotoninei noastre scade adesea iarna, astfel dorința noastră de a găsi parteneri sexuali/romantici crește. În plus, producția de testosteron crește în octombrie/noiembrie, făcând astfel bărbații mai „dispuși” și cu chef.

Ar trebui să caut un partener pentru cuffing season?

În cazul în care nu ai deja pe cineva, poate se merită măcar să te gândești la asta. Până la urmă, nu e o idee chiar atât de rea să “hibernezi” cu cineva. Decembrie a început deja, ceea ce înseamnă că ai ratat startul, însă niciodată nu e prea târziu. Se știe că ianuarie și februarie sunt cele mai mohoâte luni din an, asă că tot îți va prinde bine. Iar la primavară, mai vedeți voi.