Relație deschisă: Ce înseamnă să fii într-o astfel de relație

O relație deschisă poate fi definită ca o formă de poliamorie; aceasta este non-monogamă în mod consensual. În termeni uzuali, cei doi parteneri îşi oferă libertate totală şi sunt de acord să se întâlnească sau chiar să devină intimi cu alte persoane.

În primul rând, pentru ca o astfel de relaţie să funcţioneze, este important ca ambii parteneri să privească situaţia din aceeaşi perspectivă şi să fie de acord cu condiţiile impuse. De cele mai multe ori, însă, întrucât o relaţie deschisă pretinde lipsa obligaţiilor sau a responsabilităţii, există destul de puţine reguli sau restricţii.

Ce înseamnă să fii într-o relație deschisă? 

Accentul este pus în mod deosebit pe diferenţele de natură sexuală. Dacă în cazul monogamiei vorbim despre un singur partener, aici există câteva variaţii:

– Parteneri multipli doar de sex femeiesc sau bărbătesc

– Parteneri multipli atât de sex femeiesc, cât şi de sex bărbătesc

– Parteneri comuni cu cei ai partenerei/partenerului de cuplu

În general, majoritatea persoanelor aflate într-o astfel de relaţie spun că principala regulă este ca orice altă activitate să fie făcută într-un mod etic şi consensual, fără a-şi ascunde statusul, iar ataşamentul sau implicarea emoţională faţă de celelalte persoane să nu întreacă limita stabilită de comun acord. Se caută un echilibru pentru a evita conflictele sau apariţia geloziei. Partenerul de cuplu trebuie să rămână „preferatul”.

De ce este ales acest tip de relație? 

Din punct de vedere psihologic, aceasta este preferata persoanelor cu un stil de ataşament evitant. Aceștia sunt oamenii care se tem de a fi prinşi într-o relaţie profundă şi se consideră nepregătiți de a o menține pe termen lung. Preferă să se implice în relaţii intime, adesea de scurtă durată, doar până în punctul în care nu le este afectată libertatea şi nu se simt prinşi în „capcană”. 

La polul opus, se regăsesc persoanele care stabilesc o legătură emoţională cu partenerul de cuplu şi îşi dau voie să se îndrăgostească unul de celălalt, însă nu pot avea relaţii de natură intimă doar cu o singură persoană pentru o perioadă nedeterminată de timp întrucât se simte nenatural. Aceştia doresc, astfel, să păstreze entuziasmul, libertatea şi varietatea în relaţia de cuplu.

Cum poţi trece la o relație deschisă sau cum este necesar să te pregăteşti pentru una?

Pentru a găsi curajul să încerci o astfel de relație, un prim pas este să accepți şi să conștientizezi că există mai multe tipuri de relații, în afară de cele convenționale, şi că îţi sunt accesibile, dacă asta este ceea ce îţi dorești. Este necesar să se înţeleagă importanţa comunicării, sincerităţii şi iubirii. Iar, în final, cea mai dificilă etapă este să înveţi cum să depăşeşti momentele de nesiguranţă şi gelozie şi să descoperi ce ai nevoie să primeşti de la partener (sau chiar şi prieteni) pentru a te simţi apreciat şi susţinut.

 

Citește mai mult și despre alte tipuri de relație mai puțin tradiționale: Ce este sugar datingul ?  Apoi creează-ți un profil gratuit pe SugarDaters dacă vrei să începi să explorezi lumea sugar dating-ului.